Dina tortái

Cukrászati próbálkozásaim. :)

Friss topikok

  • bbeatrix81: Helló! Köszi a hasznos tanácsokat és hogy szurkolsz nekem! Üdv: Bea (2010.04.20. 22:02) Póker
  • edinacs: @Eccsa: Szia! Nekem van egy Ikeás üvegtálam, ami félgömb alakú, így pont jó volt sütni. Ha van va... (2010.03.31. 13:55) Első próbálkozások

Tekercsek

2009.09.27. 11:17 | edinacs | Szólj hozzá!

Hosszú kihagyás után ismét beindul a sütigyár. Lezajlott a költözés, és elkészült az új konyhám is, egy fantasztikus új sütővel. Igaz, készült már egy-két sütemény, de azok már szerepelnek az oldalon. Tegnap piskótatekercseket alkottam túróval, és csokival.

 


A piskóta a méteres receptje alapján készült:

Hozzávalók:

Tésztához:
4 db tojás
260g cukor
260g liszt
3/4 cs. sütőpor
1 dl olaj
1 dl meleg víz + 1 ek.
2 ek. kakaópor

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukorral. A cukros masszához hozzákeverjük az olajat és az 1 dl vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a habot.

Egy gáztepsi aljára sütöpapírt teszünk (az oldalára nem kell), és a tészta felét elsimítjuk benne (vékony lesz!). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Közben a maradék tésztába teszünk még 1 ek. vizet és a kakaóport. Egy másik tepsíben - szintén sütőpapírra - elsimítjók ezt a kakós tésztát, majd ezt is megsütjük. A kisült piskótát konyharuhára borítjuk, és még melegen feltekerjük. Így hagyjuk kihülni.

A tekercsek elkészítése:

Csokoládés-marcipános piskótatekercs

 

További hozzávalók:

2,5 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
0,5 dl rum
0,5 fiola vaníliaaroma
15 dkg marcipán

Elkészítés:

A tejszínt felforraljuk. Amikor forr, levesszük a tűzről, és beleszórjuk az apróra tört csokit. Jól  elkeverjük, amíg a csoki teljesen felolvad. Belekeverjük a vaníliát és a rumot. Kihűtjük. Mivel a hűtés pár órát igénybe vesz, célszerű a krémet előző nap elkészíteni. Amikor a krém kihűlt (ha hűtőben volt, akkor engedjük vissza szobahőmérsékletűre, hogy elbvírjon vele a habverő), robotgéppel habosra keverjük. 

A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krémmel. Hagyjunk a csokikrémből kb. 4 kanálnyit a díszítéshez. Egyenletesen elkenjük a krémet, és újra feltekerjük a sütit. Ezután mehet a hűtőbe.

Porcukron kinyújtjuk a marcipánt 2-3 mm vastagra. A  tekercset vékonyan megkenjük a csokikrémmel, és beborítjuk a marcipánnal. A maradék krémmel tetszés szerint dekoráljuk.

 

Túrós tekercs

 

További hozzávalók:

250 g túró
2,5 dl tejszín
1 cs. habfixáló
8 dkg porcukor
0,5 fiola vaníliaaroma
ízlés szerint gyümölcs

Elkészítés:

A tejszínből a habfixálóval habot verünk. Közben a túrót egy villával összetörjük, és összekeverjük a cukorral és a vaníliával (lehet bele tenni citromhéjat is, de azt a férjem nem szereti, Így nekem kimaradt). A habból félreteszünk kb. 4 kanálnyit a díszítéshez, a többit óvatosan a túróhoz keverjük. Ezzel a krémmel töltjük a sárga piskótát. Pár szem fagyasztott erdei gyümölcsöt is tettem bele. A kész tekercset megkenjük a félretett habbal, és tetszés szerint díszítjük.

Egyszerűen készíthető vendégváró sütik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dinatortai.blog.hu/api/trackback/id/tr441410175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: csokoládé túró marcipán piskótatekercs csokitekercs