Dina tortái

Cukrászati próbálkozásaim. :)

Friss topikok

  • bbeatrix81: Helló! Köszi a hasznos tanácsokat és hogy szurkolsz nekem! Üdv: Bea (2010.04.20. 22:02) Póker
  • edinacs: @Eccsa: Szia! Nekem van egy Ikeás üvegtálam, ami félgömb alakú, így pont jó volt sütni. Ha van va... (2010.03.31. 13:55) Első próbálkozások

Profiterol újra

2010.10.15. 21:37 | edinacs | Szólj hozzá!

Szeptember utolsó napján szerencsém volt résztvenni a Sütiklub és az Édes gyömbér Cukrászda szervezésében megrendezett Képviselőfánk-választáson. Az este során Lakatos Csilla segítségével megismerhettük a legfinomabb képviselők (és rokonaik) elkészítését. Jó volt megtapasztalni, hogy van még olyan cukrász, aki természetes alapanyagokat használ, és csodás dolgokat süt belőlük.

A kurzuson megtanultuk a csokis profiterolt, a sajtos golyót és az ekler fánkot. Mivel a  kolleganők majdnem összevesztek másnap a bevitt sütiken, hétvégén új adagot kellett sütni. Így készült csokis és epres-fehércsokis profiterol:

 
Hozzávalók
:

2dl víz
20dkg margarin
20dkg liszt
1/2 tk. cukor
1/2 tk. só
6db tojás

A vizet és a margarint a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha már felolvadt a vaj és forr, beleöntjük a lisztet. Addig keverjük, míg egy gombóccá áll össze az egész, és elválik az edénytől. Ekkor levesszük a tűzről, és fakanállal vagy robotgéppel egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat. A kész tésztából habzsákkal vagy kanállal diónyi halmokat formázunk egy sütőlapra. A fánkok között elegendő helyet kell hagyni, mert meg fognak nőni. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a tészták közé kevés vizet öntünk. Ha már megemelkedtek a fánkok, levesszük a hőfokot 200 fokra. Aranybarnára sütjük a tésztákat kb. 20 perc alatt.

Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
6-8 ek. cukor
vaníliakivonat
1 l + 2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg eper

A krémhez megfőzzük a pudingot a cukorral és a vaníliával. Hagyjuk kihűlni. (Célszerű előző nap megfőzni, hogy jól lehűlhessen.) A kihűlt pudingot robotgéppel kikeverjük, hogy egykrémes, lágy alapot kapjunk. A tejszínből kemény habot verünk, majd elkeverjük a pudinggal. Ketté osztjuk a krémet.

Csokis:

A fánkok felét habzsák segítségével alulról megtöltjük az egyik rész krémmel. A kész gombócokat egytálra rakjuk. A maradék krémbe belekeverjük a megolvasztott étcsokit, kevés tejszínnel higítjuk. Ezzel az öntettel mindegyik profiterolt leöntjük.

Epres-fehércsokis:

A félrerakott krémet kettéosztjuk. Az epret összeturmixoljuk. A krém felébe belekeverjük az epret. Ezzel a krémmel töltjük a fánkokat, ésegy tálra rendezzük. A maradékvaníliás krémbe a megolvasztott fehércsokit tesszük, és szükség esetén tejszínnel higítjuk,majd a fánkokra öntjük.

Másnap lehűtve kínáljuk. Ízlés szerint más ízesítéssel is elkészíthetőek.

 

Címkék: képviselő tészta fánk eper profiterol fehércsoki égetett

Epres-fehér csokis profiterol

2010.05.23. 11:52 | edinacs | Szólj hozzá!

Hozzávalók:

Tésztához:
fél csésze (125 ml) víz
fél csésze (125 ml) tej
csipet só
1,5 dkg cukor
11 dkg vaj
15 dkg liszt
5 db tojás

Krémhez:
4 dl tejszín
250 gr mascarpone
10 dkg porcukor
40 dkg eper
2 cs. habfixáló

Díszítéshez:
1 dl tejszín
20 dkg fehércsoki
citromfűlevelek
pár szem eper

Elkészítés:

A tejet, a vizet, a sót, a cukrot és a vajat egy lábanban felforraljuk, majd kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük, és amikor elválik az edény falától levesszük a tűzről. Egyenként belekeverjük a tojásokat. Lágy tésztát kell kapni. A kész tésztát habzsákból sütőpapírra nyomjuk (vagy kanállal kis halmokat csinálunk), megfelelő távolságra egymástól, mert megnőnek. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A megsült fánkokat rácson hűtjük.

Elkészítjük a krémet. Az epret pürésítjük. A mascarponét a cukorral habosítjuk, és kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval. A mascarponéba belekeverjük az eperpürét, majd óvatosan a tejszínhabot is.

A krémet kis lyukú csővel ellátott habzsákba töltjük. A fánkok alját kiszúrva megtöltjük azokat.

A mázhoz a tejszínt felforraljuk, és megolvasztjuk benne az apróra tördelt csokit. A megtöltött fánkokat belemártjuk a mázba, és tálra halmozzuk. Eprekkel és citormfűlevelekkel díszítjük.

Jól lehűtve tálaljuk.


 

Címkék: olasz fehér csoki tészta eper desszert profiterol égetett

Depeche Mode

2010.05.18. 22:09 | edinacs | Szólj hozzá!

UTE

2010.05.18. 22:08 | edinacs | Szólj hozzá!

R2D2

2010.05.18. 22:06 | edinacs | Szólj hozzá!

Anyák napja

2010.05.18. 22:04 | edinacs | Szólj hozzá!

Karácsonyi kaktusz??

2010.05.18. 22:01 | edinacs | Szólj hozzá!

Diós kosárkák

2010.05.07. 19:55 | edinacs | Szólj hozzá!

Feketeerdei torta anyák napjára

2010.05.07. 19:54 | edinacs | Szólj hozzá!

Kígyó torta

2010.05.07. 19:54 | edinacs | Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása