Szeptember utolsó napján szerencsém volt résztvenni a Sütiklub és az Édes gyömbér Cukrászda szervezésében megrendezett Képviselőfánk-választáson. Az este során Lakatos Csilla segítségével megismerhettük a legfinomabb képviselők (és rokonaik) elkészítését. Jó volt megtapasztalni, hogy van még olyan cukrász, aki természetes alapanyagokat használ, és csodás dolgokat süt belőlük.
A kurzuson megtanultuk a csokis profiterolt, a sajtos golyót és az ekler fánkot. Mivel a kolleganők majdnem összevesztek másnap a bevitt sütiken, hétvégén új adagot kellett sütni. Így készült csokis és epres-fehércsokis profiterol:
Hozzávalók:
2dl víz
20dkg margarin
20dkg liszt
1/2 tk. cukor
1/2 tk. só
6db tojás
A vizet és a margarint a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha már felolvadt a vaj és forr, beleöntjük a lisztet. Addig keverjük, míg egy gombóccá áll össze az egész, és elválik az edénytől. Ekkor levesszük a tűzről, és fakanállal vagy robotgéppel egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat. A kész tésztából habzsákkal vagy kanállal diónyi halmokat formázunk egy sütőlapra. A fánkok között elegendő helyet kell hagyni, mert meg fognak nőni. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a tészták közé kevés vizet öntünk. Ha már megemelkedtek a fánkok, levesszük a hőfokot 200 fokra. Aranybarnára sütjük a tésztákat kb. 20 perc alatt.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
6-8 ek. cukor
vaníliakivonat
1 l + 2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg eper
A krémhez megfőzzük a pudingot a cukorral és a vaníliával. Hagyjuk kihűlni. (Célszerű előző nap megfőzni, hogy jól lehűlhessen.) A kihűlt pudingot robotgéppel kikeverjük, hogy egykrémes, lágy alapot kapjunk. A tejszínből kemény habot verünk, majd elkeverjük a pudinggal. Ketté osztjuk a krémet.
Csokis:
A fánkok felét habzsák segítségével alulról megtöltjük az egyik rész krémmel. A kész gombócokat egytálra rakjuk. A maradék krémbe belekeverjük a megolvasztott étcsokit, kevés tejszínnel higítjuk. Ezzel az öntettel mindegyik profiterolt leöntjük.
Epres-fehércsokis:
A félrerakott krémet kettéosztjuk. Az epret összeturmixoljuk. A krém felébe belekeverjük az epret. Ezzel a krémmel töltjük a fánkokat, ésegy tálra rendezzük. A maradékvaníliás krémbe a megolvasztott fehércsokit tesszük, és szükség esetén tejszínnel higítjuk,majd a fánkokra öntjük.
Másnap lehűtve kínáljuk. Ízlés szerint más ízesítéssel is elkészíthetőek.