Dina tortái

Cukrászati próbálkozásaim. :)

Friss topikok

  • bbeatrix81: Helló! Köszi a hasznos tanácsokat és hogy szurkolsz nekem! Üdv: Bea (2010.04.20. 22:02) Póker
  • edinacs: @Eccsa: Szia! Nekem van egy Ikeás üvegtálam, ami félgömb alakú, így pont jó volt sütni. Ha van va... (2010.03.31. 13:55) Első próbálkozások

Petit fours

2008.10.26. 08:44 | edinacs | Szólj hozzá!

Kipróbáltam egy kicsit több időt igénylő, de nagy sikert arató aprósütit. A francia név egyszerűen csak aprósütit jelent, viszont az elkészült édességek olyanok, mint egy nagy tálca bonbon. Érdemes kipróbálni!

Íme a recept:

Hozzávalók kb. 100 db-hoz:
tészta:

30 dkg vaj
15 dkg cukor
csipet só
fél vaníliarúd belseje
40 dkg liszt
4 dkg kakaópor

Canache-krém: (ezt célszerű előző nap elkészíteni)
2 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé

Narancsos-marcipános krém:
5 dkg marcipán
3 cl narancslikőr
1 ek. cukrozott narancshéj

Kávés krém:
1 tk. instant kávé
2 cl rum

Nugátos krém:
5 dkg nugát
2 cl mandula likőr

Fekete-erdei krém:
4 szem meggy
2 cl cseresznyepálinka
6 dkg cukor
3 dkg mandula

Rumos:
2 cl rum
3 dkg vaj

Elkészítés:

Először a canache krémet készítjük el: Egy lábasban felforraljuk a tejszínt. Levesszük a tűzről, beletesszük a reszelt csokoládét, és botmixerrel addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz. Fontos, hogy a mixer feje elmerüljön a krémben, és ne habosítsa azt, csak összekeverje. Ezután a krémet kihűtjük (minimum 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük).

Elkészítjük a tésztát: Linzer tésztát készítünk a vajból, cukorból, lisztből, vaníliából. Ha összeállt a tészta, elfelezzük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Mindkét tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőbe.

Pihentetés után a tésztát apró formákba nyomkodjuk, vagy kis méretű kiszúrókkal kiszaggatjuk. Lehetőleg minden krémhez másik formát használjunk. Kisütjük a tésztákat 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt.

Ha lehűlt a krém, és megszilárdult, robotgéppel felhabosítjuk. Hatféle ízesítésű krémet készítünk, ezért az elkészített krémet hat egyenlő részre osztjuk.

A narancsos-marcipánoshoz egy rész krémbe belekeverjük az apróra vágott narancshéjat, a marcipánt és a narancslikőrt. Könnyebb elkeverni a marcipánt, ha mikróban kicsit megpuhítjuk. Vigyázzunk, hogy ne nagyon, mert akkor menthetetlenül megkeményedik amikor kihűl.

A kávéshoz egy rész krémbe belekeverjük a rumban feloldott instant kávét.

A nugátos krém: felolvasztjuk a nugátot, és mandulalikőrrel (helyetttesíthető vodkával és mandulaaromával) együtt a krémhez keverjük.

Fekete-erdei: A meggyet nagyon apróra vágjuk, és a pálinkával együtt a krémbe keverjük.

Rumos: a vajat felhabosítjuk, és a rummal együtt a krémhez keverjük.

Ha elkészült mind a hat krém, elkezdjük megtölteni a sütiket. Azonos formájú sütiket azonos krémmel töltsünk. A világos és a sötét tésztákat egyaránt. A krémeket habzsákból nyomjuk, vagy kiskanállal halmozzuk a tésztákra.

A díszítsük őket a következők szerint:
- narancsos: narnacshéj darabokkal
- Kávés: csokilappal
- Nugátos: mandulalapokkal
- Fekete-erdei: 6 dkg cukorból és 3 dkg aprított mandulából grillázst  készítünk. Kis darabolra tört grillázzsal díszítünk.
- Rumos: ez egy sűrőbb, formázhatóbb krém, ezért ezt kúpos formára igazítjuk. Szebb lesz, ha utána étcsokiban megmártjuk a tetejét.

Hát ennyi a recept. És íme egy fotó, hogy kedvet csináljak az elkészítéséhez is:

 Ugye milyen jól néznek ki?

A bejegyzés trackback címe:

https://dinatortai.blog.hu/api/trackback/id/tr39732173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kávé linzer narancs krém rum canache aprósüti aprósütemény
süti beállítások módosítása